Edwin van der Sar was een voormalig Nederlands profvoetballer. Hij speelde als doelman bij clubs zoals Ajax, Juventus, Fulham en Manchester United. Nu heeft van der Sar zijn voetbalcarrière ingeruild voor het leven als directeur. Dit is Edwin van der Sar in een notendop. 

Waar het allemaal begon voor Van der Sar

Bij de voetbalvereniging vv Foreholte startte van der Sar zijn voetbalcarrière toen hij nog jong was. Even later maakte hij de overstap naar VV Noordwijk. Dit was een goede zet van hem want toen hij bij de club zat werd hij op het advies van trainer Ruud Bröring ontdekt door Ajax-trainer Louis van Gaal. Daardoor maakt hij eerst in Jong Ajax zijn debuut. Even later toen Stanley Menzo een fout had gemaakt mocht van der Sar zijn plekje over nemen in het eerste elftal. Maar van der Sar had het wel moeilijk om het publiek voor hem te winnen. De fans waren nogal gehecht aan Menzo aangezien hij de UEFA Cup had gewonnen met een aantal goede reddingen. Ze vonden dat de stap van VV Noordwijk naar Ajax te groot was voor van der Sar en hij oogde nogal onzeker. Hij ging echter wel steeds beter keepen na deze moeizame beginperiode. Uiteindelijk wist van der Sar uit te groeien als een sleutelfiguur voor Ajax. Ze wonnen in 1995 ook de UEFA Champions League, het Nederlands kampioenschap, de UEFA Super Cup en de wereldbeker voor clubteams. Tijdens het winnen van die wereldbeker wist van der Sar de penalty van Grêmio tegen te houden. Dit zorgde ervoor dat ze de wereldbeker konden binnen slepen. Zijn enige doelpunt maakte hij in 1998 tijdens een wedstrijd tegen De Graafschap. In de 85e minuut mocht hij de penalty nemen en daarmee won Ajax met 1-8. 

Keepen in buitenland

Het talent van Nederlandse voetballers blijft nooit ongezien, vooral niet bij keepers. De grote Europese clubs hadden hun pijlen ook gericht op van der Sar. Hij mocht na het WK nog een seizoen spelen bij Ajax waarna hij vervolgens naar het Italiaanse Juventus ging. Met die club won hij de UEFA Intertoto Cup. Juventus besloot echter na een slecht seizoen van der Sar te verkopen aan het Engelse Fulham. Hij speelde hier vier jaar en met hun won hij ook de UEFA Intertoto Cup. In het seizoen van 2005/2007 werd van der Saar echter gehaald naar Manchester United. Hun waren sinds het vertrek van Peter Schmeichel opzoek naar een topkeeper. Van der Sar werd daar dan ook een vaste waarde in de basis. In zijn laatste wedstrijd bij Manchester United kreeg van der Sar de aanvoerdersband van hooftrainer Alex Ferguson, die hem ook bij de club had gehaald. 

Van het veld naar de bestuurskamer

In 2011 maakte van der Sar bekent dat hij zou gaan stoppen met zijn profbestaan om zijn gezin op de eerste plek te zetten. Van der Sar werd tijdens zijn laatste wedstrijd, de finale van de UEFA Champions League, de oudste voetbalspeler uit de geschiedenis die in de eindstrijd stond om het clubkampioenschap van Europa. Daarnaast had hij ook het record voor langste clean sheet en de meeste clean sheet in het Britse profvoetbal. Zijn afscheidswedstrijd werd gespeeld in de Amsterdam ArenA tussen Ajax en het dreamteam van van der Sar. De uitslag werd 2-1 en daarmee kwam de voetbalcarrière van Van der Sar, ook wel ‘flappie’, ‘het ijskonijn’ of ‘de vliegende hollander’ genoemd, aan zijn einde. Hij maakte later bekend dat hij als analist te werk zou gaan bij Studio Voetbal en NOS en sinds 2016 is hij de algemeen directeur van Ajax.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *