Als we het hebben over het grootste voetbalstadion van Nederland, dan bedoelen we natuurlijk de Johan Cruijff ArenA. Het in Amsterdam gelegen voetbalstadion heeft 55.500 plaatsen en voor concerten is er zelfs een capaciteit van 71.000 bezoekers. Het is dé thuisbasis van de voetbalclub AFC Ajax sinds 1996. Het stadion heeft in 2021 zijn deuren geopend als een van de speelstadions voor het EK. 

De bouw van de Johan Cruijff ArenA

Om de bouw van het stadion te realiseren ging er een ontwerp periode van tien jaar aan vooraf. De Johan Cruijff ArenA is ontworpen door Architect Rob Schuurman en co-architect Sjoerd Soeters. Schuurman werkt voornamelijk met associaties en ging daarom bij het stadion daar ook mee aan de slag. Het ontwerp ziet er dan ook uit als een vliegende schotel. Het beeld van veters in de voetbalschoenen wordt opgewekt doordat de trappenhuizen diagonaal met elkaar verbonden zijn. Op de kopse kant van het stadion vind je ook trappenhuizen waarin grote ronde gaten zitten. Zo lijkt het op het voetbal spel door dat er een voetbal door het gat kan worden geschoten. Het bijzondere aan het stadion is ook dat het een dak heeft die dicht kan worden geschoven bij slecht weer. Dit kan binnen 18 minuten gebeuren. Samen met de Gelredome is de Johan Cruijff ArenA de enige die dat kan in Nederland. 

Functies van het stadion

Het stadion, dat vernoemd is naar Ajax-icoon Johan Cruijff, heeft meerder functies dan alleen voor de Ajax wedstrijden, Nederlands elftal interlands en de wedstrijden van de Joahn Cruijff-schaal. Het stadion wordt namelijk ook voor andere belangrijke wedstrijden gebruikt. In 1998 werd er bijvoorbeeld de Champions League-finale gespeeld. Toen versloeg Real Madrid Juventus met 1-0. Ook tijdens de Euro 2000, het Europese Kampioenschap voetbal in 2000 werd er gespeeld in de Johan Cruijff Arená. Maar naast de sportevenementen wordt het stadion ook gebruikt voor popconcerten of andere grote manifestaties. Het stadion is wel geschikt voor grote concerten maar toch luidt er wel kritiek van het publiek. Het gaat dan met name over de geluidskwaliteit. Die wordt vaak als bedroevend omschreven. Met die kritiek ging de Amsterdam ArenA dan ook aan de slag en daarom hebben ze speciale doeken in de dakconstructies gemaakt zodat de geluidskwaliteit verbeterd kon worden. 

De uitbreiding van het stadion

Het stadion werd voor het eerst uitgebreid in het kader van Euro 2000. De capaciteit was toen der tijd verhoogd naar 52140 zitplaatsen er werden toen meer dan zevenhonderd stoelen bij gemaakt in de gracht. Er kwamen toen ook twaalf skyboxen bij die elk tien zitplaatsen kregen én vier lounges waar twintig toeschouwers konden zitten. Vanaf toen is de ArenA het grootste voetbalstadion en niet meer de Kuip. In 2013 werden de zitplaatsen weer uitgebreid en tegen keer ging het van 52,960 naar 53.052. Ze gebruikte ook de winterstop om de capaciteit weer uit te breiden naar 53.346 plaatsen. Inmiddels zit de Johan Cruijff Arena op 55.500 zitplaatsen en wie weet gaan dit er nog wel meer worden. Het stadion is bovendien fraai verbouwd en gemoderniseerd. Zo zijn onder meer alle stoeltjes vervangen. 

2 reacties op “Johan Cruijff ArenA, de voetbaltempel van Ajax

  1. Pingback: Ajax - Voetbaldatabase.nl

  2. Pingback: Edwin van der Sar - Voetbaldatabase.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *