Mark-Jan Fledderus is een voormalig Nederlands profvoetballer. Hij is nu een voetbalbestuurder bij FC Groningen. Dit is Mark-Jan Fledderus in een notendop.  

De voetbalcarrière van Fledderus

Bij de amateurclub CSVC begon Fledderus te voetballen. De start van zijn voetbalcarrière begon toen hij van C.S.V.C. naar de jeugd van FC Emmen ging. Tijdens die opleiding maakte hij echter de overstap naar sc Heerenveen. In het seizoen van 2002/03 volgde zijn debuut in de Eredivisie voor sc Heerenveen. Aangezien hij in Heerenveer vooral als wisselspeler werd gebruikt maakte hij de overstap in het volgende seizoen naar Stormvogels Telstar, in de eerste divisie. Later deed hij een stage bij FC Groningen en toen kon hij een contract tekenen bij de club. Hij werd echter daar ook nooit een vaste basisspeler. Pas toen hij de overstap naar Heracles Almelo deed kon Fledderus zich ontwikkelen tot basisspeler. Maar toen kreeg Fledderus de kans op een contract bij Roda JC in 2011. Die kans greep hij en zo werd hij transfervrij overgenomen van Heracles. Hij scoorde in 2013 twee doelpunten uit een vrije trap tijdens een wedstrijd tegen Sparta. Met die actie van Fledderus was Roda JC gered van een degradatie.

Een jaar later degradeerde Roda JC wel in de Eredivisie. Ze kwamen terecht in de Eerste divisie.  Fledderus keerde terug naar Heracles Almelo in 2014. Fledderus over zijn carrière: “Ik heb hier een prachtige tijd gehad als speler. Als 21-jarige droom je groot, wil je de absolute top halen, maar ik liep ook tegen mijn beperkingen aan. Niet heel sterk, niet heel snel. Mijn enige onderscheidende vermogen was mijn linkerbeen, voor de rest was het hard werken met een goede basistechniek. Een speler met een goede mentaliteit en drive. Qua karakter past een 21-jarige Fledderus bij de huidige strijdwijze, maar op dit moment zou ik de jonge versie van mezelf niet naar FC Groningen halen. Daarvoor miste ik te veel onderscheidend vermogen, onze huidige jonge spelers zijn talentvoller.”

Mark-Jan Fledderus als directeur

In 2018 werd er bekend gemaakt dat Heracles een nieuwe technische manager nodig had. Nico-Jan Hoogma was vertrokken en zijn plek werd opgevangen door Rob Toussaint. Fledderus werd de nieuwe technische manager van Heracles vanaf 1 maart. Hij bleef hier echter niet lang want in 2019 werd bekend gemaakt dat Fledderus naar een andere club zou gaan waarvoor hij heeft gespeeld, namelijk FC Groningen. Daar kon Fledderus Ron Jans opvolgend als technisch directeur.

Fledderus zei over de overstap: “Ik verlaat Heracles met pijn in het hart. De keuze om te vertrekken was lastig, maar ik laat een stabiele organisatie achter.” Fledderus heeft zeker ook rijke dromen voor FC Groningen: “Mijn persoonlijke ambitie en het clubbelang kunnen prima hand in hand gaan. De FC heeft een belang om te groeien op voetbaltechnisch gebied en dat belang heb ik ook. De insteek is om samen verder te groeien. Ik zou graag prijzen willen winnen, maar waar het gaat eindigen weet ik nu nog niet. Ik denk dat de reis leuker is dan de eindbestemming en het eerste doel is om met FC Groningen Europees voetbal te halen. De Europese droom najagen.”

FC Groningen

Fledderus kreeg veel waardering voor de manier waarop de transfer van Jorgen Strand Larsen naar Celta de Vigo plaatsvond. Ondanks de druk van de Noorse spits hield Fledderus het hoofd koel en wist voor FC Groningen een transfersom van naar verluidt circa 12 miljoen binnen te halen. 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *