Manchester City is misschien wel de grootste Engelse club van dit moment. Eigenlijk is een Champions League overwinning nog het enige wat ontbreekt op hun palmares. Het scheelt natuurlijk een slok op een borrel als je als club rijke eigenaren hebt. In dit artikel zoomen we in op het tenue van Manchester City. Waar staan de kleuren voor, welke betekenis hebben de symbolen op het tenue en wat is de geschiedenis?

Waar Manchester City voorheen een middenmoter was in de Premier League, groeide de club uit tot één van deze grootste ploegen van heel Europa. Met het geld van de rijke eigenaren werden onder meer spelers als Kevin de Bruyne, Erling Haaland, David Silva, Sergio Aguero, Vincent Company, Raheem Sterling, Bernardo Silva, Edin Dzeko, Ruben Dias, Ilkay Gundogan en vele anderen gekocht. Ook een aantal Nederlandse spelers hebben voor deze Engelse club gespeeld, waaronder Nathan Aké en Paul Bosvelt. Dankzij het mooie voetbal dat succescoach Pep Guardiola deze ploeg laat spelen, is menig voetbalfan over de hele wereld fan van Manchester City. Een Champions League overwinning wordt ze gegund. Over de hele wereld is het shirt van deze club geliefd. Zo ook in Nederland. Maar wat is nu eigenlijk het verhaal achter het shirt van Manchester City? Hier gaan we verderop dieper op in, waarbij we de geschiedenis, de kleuren, de symbolen en de shirtsponsors in meer detail zullen bespreken.

Wat is de geschiedenis van het shirt van Manchester City?

De voorloper van Manchester City werd al in 1880 opgericht. Toen heette de club nog St. Mark’s. In 1887 volgde een naamsverandering naar Ardwick Association FC. Vanaf 1894 werd de club officieel omgedoopt tot Manchester City. Eerst speelde de club in het zwart, met een groot wit kruis op de linkerborst (vanwege de link met de kerk). Vanaf de jaren 90 van de 19e eeuw werden de kleuren licht blauw en wit. Bij de eerste tenues was de helft van het shirt wit met een blauwe mouw en de andere helft blauw met een witte mouw. Vanaf het seizoen 1925/1926 speelt Manchester City in een geheel blauw shirt met witte boorden. Over het algemeen is het shirt egaal, maar er kunnen ook decoraties op het shirt aanwezig zijn. Hierbij kun je denken aan strepen, blokken en dergelijke.

Wat betekenen de kleuren in het shirt van Manchester City?

De voornaamste kleur van het shirt van Manchester City is licht blauw. In het Engelse wordt deze licht blauwe kleur Sky Blue genoemd, vernoemd naar een blauwe lucht op een zonnige dag. Alhoewel Manchester City eerst nog in het zwart speelde en de geschiedenis niet exact duidelijk is, wordt aangenomen dat de club al vanaf 1892 in deze kleur speelde. Een specifieke reden voor deze kleur is niet bekend. Wel is duidelijk dat deze licht blauwe kleur een contrast vormt met de groene kleur van het voetbalveld, zodat de spelers te allen zijde goed zichtbaar zijn. Naast Sky Blue zijn er vaak nog andere kleuren op het shirt van deze club te zien. Over het algemeen is altijd wel ergens wit terug te zien. Soms is het alleen de boorden, andere keren wordt het shirtsponsor en de ontwerper van het shirt in het wit weergegeven. De laatste jaren wordt er vaker geëxperimenteerd met andere kleuren op het shirt. Zo bevat de boord van het shirt in het seizoen 2022/2023 rood, terwijl tijdens het seizoen 2019/2020 de naam van de shirtsponsor werd weergegeven in het paars.

Wat betekenen de symbolen op het tenue van Manchester City?

Het logo van de club staat aan de linkerzijde van het shirt. Dit logo bevindt zich boven het hart van de drager. Dit staat symbool voor liefde voor de club. Bovendien geeft het aan dat de spelers van deze club zich met heel hun hart inzetten voor hun club. Het logo bevat een schip omdat het gebaseerd is op het wapenschild van de stad Manchester. De roos is een referentie naar Engeland.

Welke shirtsponsors heeft Manchester City door de jaren heen gehad?

Vanaf het seizoen 1982/1983 bevat het shirt van Manchester City shirtsponsoring. Het eerste shirtsponsor was Saab. Saab werd tijdens het seizoen 1985/1986 door Philips. Zij bleven shirtsponsor tot het seizoen 1987/1988, toen Brother het overnam. 12 jaar bleven zij sponsor, totdat Eidos het overnam in het seizoen 1999/2000. Vanaf het seizoen 2003/2004 nam First Advice de shirtsponsoring over. Dit duurde maar een seizoen, waarna Thomas Cooke het overnam. Vanaf het seizoen 2009/2010 is Etihad Airways de sponsor van deze club. Door de jaren heen hebben Umbro, Kappa, Le Coq Sportif, Reebok, Nike en Puma het shirt ontworpen.

Wil jij het prachtige shirt van Manchester City in je bezit krijgen? Of wellicht het excentrieke warming up shirt? Bestel ze dan eenvoudig en snel hieronder.