Veel voetbalfans zullen het er over eens zijn dat Juventus de grootste Italiaanse club aller tijden is. Liefkozend wordt deze club uit Turijn ook wel de Oude Dame genoemd. Dit is een voetbalclub met een rijke historie, maar ook een uniek en karakteristiek shirt. In dit artikel zoomen we in op de traditie, de kleuren en de betekenis van de emblemen op het shirt van Juventus.

Niet alleen is deze club veelvoudig kampioen van Italië geworden, maar ook heeft de club meerdere malen de Europa Cup I en de Champions League gewonnen. Een aantal van de meest markante voetballers aller tijden hebben het shirt van Juventus gedragen: Alessandro Del Piero, Cristiano Ronaldo, Zinedine Zidane, Gianluigi Buffon, Pavel Nedved, Michel Platini, Giorgio Chiellini, Dino Zoff, Lilian Thuram, David Trezeguet, Paolo Rossi, Robert Baggio en diverse andere sterren. Er zijn ook een aantal geweldige Nederlandse voetballers die het tenue van Juventus hebben gedragen. De bekendste voorbeelden hiervan zijn Edgar Davids en Edwin van der Sar. Geen wonder dat de shirts van deze Italiaanse club ook in ons land als warme broodjes over de toonbank gaan. Waarschijnlijk ben je ook wel bekend met het iconisch zwart – witte shirt van dit team. Maar wat is het verhaal achter het shirt van Juventus? We laten het hieronder zien, waarbij we de geschiedenis, de kleuren, de symbolen en de shirtsponsors zullen bespreken.

Wat is de geschiedenis van het shirt van Juventus?

Juventus werd in 1897 opgericht onder de naam Sport-Club Juventus. Twee jaar later werd de club omgedoopt tot Foot-Ball Club Juventus. Nog altijd wordt deze club Juventus FC genoemd. Het eerste tenue van deze club was geheel in het roze. Vanaf het eerste decennium van de 20ste eeuw werd er gespeeld in een shirt met roze – zwarte strepen. Door het vele wassen verging de roze kleur al snel en bleef er een witte kleur over. Vandaar dat al snel besloten werd dat Juventus voortaan in een shirt met zwart – witte strepen zou spelen. Dit zijn nog altijd de kleuren van deze club.

Waarvoor staan de kleuren in het shirt van Juventus?

Wit en zwart zijn de kleuren van Juventus. De strepen op het shirt zijn zwart en wit. Dit kan gepaard gaan met een witte broek, alhoewel er ook seizoenen zijn waarbij de broek zwart van kleur is. Er werd voor wit en zwart gekozen omdat dit agressieve en krachtige kleuren zijn. Dit zou een intimiderende werking moeten hebben op de tegenstander. Hierdoor zou Juventus een psychologisch voordeel hebben. Bijkomend voordeel van deze kleur is dat wit en zwart contrasteren met de groene kleur van het voetbalveld. Zo zijn de spelers van Juve altijd goed te zien, of je ze nu in het echt ziet of op je televisie.

Wat betekenen de symbolen op het tenue van Juventus?

Sinds de jaren 20 heeft Juventus een eigen clublogo. Dit logo staat op de linkerborst van het shirt, specifiek boven het hart. Voor deze locatie is expres gekozen. Dit symboliseert clubliefde en het feit dat spelers met heel hun hart moeten spelen voor deze Italiaanse club. Het logo van Juventus heeft sinds de jaren 20 diverse transformaties ondergaan. Vele jaren zag dit logo er uit als een zwart – wit schild met een ovale vorm. Er waren twee witte strepen en drie zwarte strepen. Ook is er een stier te zien. Inmiddels is het logo gemoderniseerd. Het is een zwart met wit schil met daarin een J. Boven het schild staan drie sterren. Per tien kampioenschappen komt er een ster bij. Bij 40 kampioenschappen krijgt Juventus dus een vierde ster er bij.

Welke shirtsponsors heeft Juventus door de jaren heen gehad?

Sinds het seizoen 1981/1982 is het shirt van Juventus voorzien van een shirtsponsor. Op deze manier kan een club extra inkomsten genereren. Het eerste shirtsponsor van deze club uit Turijn was Ariston. Zij bleven tot het seizoen 1989/1990 het shirtsponsor, waarna Upim het overnam. Vanaf het seizoen 1992/1993 was Danone de sponsor die op het shirt van Juventus te zien was. Vanaf seizoen 1995/1996 nam Sony het over. Voor veel supporters is dit nog altijd een geliefd shirt, onder meer omdat Juventus in het seizoen 1996/1997 de Champions League wist te winnen ten koste van Ajax. D+ nam de shirtsponsor taken over in het seizoen 1998/1999. Vanaf 2000/2001 werd dit Tele+. Fastweg nam het over in het seizoen 2001/2002. Sky Sport was tijdens het seizoen 2004/2005 voor één jaar het shirtsponsor van deze club. Hierna nam Tamoil het over. Zij bleven de hoofdsponsor tot het seizoen 2007/2008, waarna de New Holland Fiat Group het overnam. Hierna volgde BetClic tijdens het seizoen 2010/2011. Sinds het seizoen 2012/2013 is Jeep de shirtsponsor van deze club. Door de jaren heen hebben ook verschillende shirtontwerpers op het tenue gestaan. Kappa, Lotto, Nike en Adidas zijn de ontwerpers geweest van de tenues van deze club.

Wil jij het schitterende shirt van Juventus in je bezit krijgen? Of wellicht het trendy warming up shirt? Bestel ze dan eenvoudig en snel hieronder.