De Amsterdam voetbalclub AFC Ajax heeft veel prijzen weten binnen te slepen. De club is onderdeel van de drie traditionele topclubs en speelt onafgebroken in de hoogste divisie. Ajax mocht vijfendertig keer het kampioenschap in Nederland op haar naam schrijven. 

Het ontstaan van Ajax

In 1894 richtte een aantal vrienden de voetbalclub op. De eerste benaming van de voetbalclub was Union maar nog geen jaar later werd het al omgedoopt tot Footh-Ball Club Ajax. De benaming was ook inclusief de spelfout. Dit was een rijke periode voor het Nederlands voetbal aangezien er toen heel veel clubs werden opgericht, vooral in Amsterdam. Dit kon natuurlijk leiden tot chaos en daarom stelde de Amsterdamse voetbalbond wat strenge regels op. Door die regels kon Ajax niet verder en viel in 1896 het doek neer.

Heroprichting

In café Oost-Indië aan het begin van de Kalverstraat bij de Dam, werd echter nog een poging gewaagd. Floris Stempel samen met Han Dade en Carl Bruno Reeser besloten namelijk daar vier jaar later opnieuw de voetbalclub Ajax op te richten. De naam van de nieuwe voetbalclub werd deze keer wel goed gespeld en Floris Stempel was de eerste voorzitter. Ajax werd toegelaten in de derde klasse in 1902. Daarna werden ze gepromoveerd naar de tweede klasse. Internationaal en nationaal stond Ajax bekend om haar Joods achtergrond. Dat komt doordat er verschillende spelers en verenigingsmensen Joods waren. Denk aan Johnny Roeg en de in Auschwitz omgekomen Eddy Hamel. Daarnaast speelden in de jaren 1960 Bennie Muller en mister Ajax Sjaak Swart voor de club.

Het stadion van Ajax

Ajax heeft in de loop der jaren geen vaste thuishaven gekend. Ze speelden op verschillende locatie met als begin een veld in de toenmalige gemeente Nieuwer-Amstel. In 1900 verhuisde de club naar Amsterdam-Noord. Daar werd tot 1907 tussen de weilanden gespeeld. Ajax mocht daarna in het eerste voetbalstadion van Amsterdam spelen. Dat werd in de volksmond het Houten Stadion genoemd. Het lag wel dichterbij het centrum van de stad maar er ontbreek echter nog een belangrijk ding; tribunes. Die kwam er pas in 1911 bij samen met de kleedkamers en stromend water. Het Houten Stadion bleek toch te klein voor de groeiende Amsterdam club die inmiddels veel aanhang had. Daarom besloten ze in 1930 te verhuizen naar stadion De Meer.

Cruijff, Bergkamp en Van Basten

Voetballers als Johan Cruijff, Dennis Bergkamp, Sjaak Swart en Marco van Basten speelden in dat stadion wat het een legendarische plek maakte. Na 62 jaar gespeeld te hebben verliet Ajax De Meer. Het stadion was simpelweg op, ook volgens de veiligheidsregels van UEFA. In die jaren ging Ajax naar het Olympisch Stadion, die vanaf 1937 64.000 plaatsen kende. Maar later in 1996 kond Ajax dus gedag zeggen tegen het Olympisch stadion om vervolgens naar de splinternieuwe Amsterdam ArenA te gaan. De opening was een vriendschappelijk duel tegen AC Milan. Ajax had toen wel met 3-0 verloren. Tot op de dag van vandaag speelt Ajax zijn thuiswedstrijden nog steeds in de Amsterdam ArenA.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *