De Philips Sport Vereniging, ook wel PSV genaamd, behoort tot de traditionele top 3 van ons land, samen met Ajax en Feyenoord. In dit artikel zoomen we in op de betekenis en historie van het bekende shirt van PSV. Welk verhaal schuilt er achter de kleuren, het embleem en andere symbolen?

In totaal is zijn de Eindhovenaren 24 keer landskampioen geworden. Hiermee staat het tweede in de lijst, achter Ajax. PSV doet normaal gesproken ieder jaar wel mee om de titel. Voor het laatst werd PSV kampioen tijdens het seizoen 2017/2018. De laatste titel is dus alweer een tijdje geleden. Het rood met witte tenue van PSV herken je waarschijnlijk wel. Ieder seizoen vindt dit weer gretig aftrek onder de supporters van deze club. Maar wat is nu eigenlijk het verhaal achter het shirt van PSV? We vertellen je er hieronder meer over. Hierbij gaan we onder meer in op de geschiedenis achter dit tenue, wat de kleuren van het shirt zijn en wat de betekenis hiervan is, wat het logo van PSV betekent en welke shirtsponsor de Eindhovense club in de loop der jaren heeft gehad.

Wat is de geschiedenis van het shirt van PSV?

Alhoewel PSV officieel werd opgericht op 13 augustus 1913, was er sinds 12 december 1910 al een Philips Elftal. Dit bedrijf had meerdere sporttakken, maar de voetbalploeg werd al snel steeds belangrijker. Daarom werd in 1913 PSV officieel opgericht met als doel om uiteindelijk de grootste club van Nederland te worden. Het Philips Elftal speelde in geheel rode shirts met witte broeken en zwarte sokken. Later werd er ook nog gespeeld in een wit shirt met een rode baan, a lá Ajax. In de jaren 20 werd de overstap gemaakt naar het tenue zoals we dat nu kennen: met rode en witte strepen. Vaak gaat dit gepaard met zwarte broeken en rood – witte sokken. Per seizoen kan de look van het shirt flink verschillen. Zo zijn er jaren geweest dat de rode strepen prominenter aanwezig zijn in vergelijking met de witte strepen, maar er zijn ook seizoenen geweest waarin het wit juist wat meer overheerste. Ook zijn er seizoenen geweest waarbij het thuistenue zowat helemaal rood was. Een goed voorbeeld hiervan is het tenue uit het seizoen 2013/2014.

Wat betekenen de kleuren van het shirt van PSV?

Hierboven vertelden we je al dat rood en wit de kleuren zijn van het shirt van PSV. Soms is er een klein beetje zwart in het shirt verwerkt, andere keren vormt een zwarte broek dit accent. Rood en wit zijn kleuren die vaak gekozen worden door voetbalteams. Ook de andere clubs uit de traditionele top 3, Ajax en Feyenoord, hebben rood met witte tenues. Vaak kiezen clubs voor deze kleuren omdat ze een contrast vormen met het groen van het speelveld. Zo zijn spelers te allen tijde duidelijk te zien. Daarnaast zijn rood en wit krachtige kleur, zeker als er ook nog een zwart accent geplaatst wordt.

Wat betekent het symbool op het tenue van PSV?

Op het shirt van PSV is het logo van de club te zien. De vorm van dit logo is ovaal. Het wordt omgeven door een gouden rand, met middenin een witte vlag die omgeven wordt door rood – witte strepen. Op de vlag staat PSV in letters. Dit symbool staat aan de linkerzijde van het shirt, boven het hart van de drager. Dit symboliseert clubliefde en dat je met heel je hart moet spelen als je speler van PSV bent. Boven het logo van de club zijn sterren te zien. Deze sterren geven het aantal kampioenschappen van de club aan. Bij één ster is er sprake van minimaal tien kampioenschappen, bij twee sterren minimaal twintig en ga zo maar door.

Welke shirtsponsoren hebben door de jaren heen op het shirt van PSV gestaan?

Het is je bijna niet voor te stellen, maar er was ooit een tijd dat voetbalclubs geen sponsoren op het shirt hadden staan. Vanaf het seizoen 1982/1983 kwam hier verandering in. Shirtsponsors werden de norm en iedereen club begon hiermee, dus ook PSV kon niet achterblijven. Gelukkig had de club al meteen een goede sponsor, gezien het bedrijf dat de club heeft opgericht: Philips. Jarenlang waren zij de trouwe sponsor op het shirt van PSV. Velen dachten dat hier nooit verandering in zou komen, maar sinds 2016/2017 is Philips niet meer het shirtsponsor. Vanaf dat seizoen stond Energie Direct op het shirt. Sinds het seizoen 2019/2020 is Brainport Eindhoven de trotse shirtsponsor van deze club.