FC Barcelona is een Spaanse voetbalclub uit Barcelona. Met zijn 95 trofeeën is de club de meest succesvolste voetbalclub ter wereld en behoort het dus ook tot de grote der aarde. 

Over FC Barcelona

Zo’n goede club heeft natuurlijk ook wel een aartsrivaal, namelijk Real Madrid. De wedstrijden tussen de twee clubs heeft zelfs een naam gekregen: El Clásico. Op het veld kun je ze herkennen aan de granaatrood met blauwe tenues. Het Camp Nou stadion is de thuishaven voor FC Barcelona. De club mag ook trots zijn op het feit dat ze de enige zijn waarbij zowel het mannenteam als het vrouwenteam de Champions League en een Treble wist te winnen. 

De geschiedenis van FC Barcelona

Op 29 november 1899 werd FC Barcelona opgericht door de Zwitser Johan “Joan” Gamper. Nu vraag je je wellicht af waarom een voetbalclub in Spanje wordt opgericht door een Zwitser. Gamper liet ook in de eerste jaren vooral landgenoten en Engelsen in het elftal spelen. In de jaren twintig begon Barcelona echter wel succes te krijgen en de eerste trofeeën binnen te slepen dankzij sterspelers zoals Ricardo Zamora, Josep Samitier en Paulino Alcántara. Die overigens wel uit Barcelona kwamen. FC Barcelona werd in de Spaanse Burgeroorlog een grote uitlaatklep voor veel Catalanen. Zij moesten hun nationalistische gevoelens onderdrukken maar konden ze wel uitten door te juichen voor de voetbalclub. In de jaren vijftig volgde weer een succesperiode voor FC Barcelona maar die eindigde toen ze de Eurocup verloren van Benfica. Toen de spelers Rinus Michels, Johan Cruijff en Johan Neeskens zog bij Barcelona samen voegde begon de succesperiode weer in de jaren 70. Het hoogtepunt was toch echt wel de landstitel in 1975. Johan Cruijff was duidelijk een flinke aanwijst zowel als speler als coach bij FC Barcelona. Na de jaren zeventig zakte het succes weer een beetje in maar Cruijff wist het als coach weer op te pakken in 1988. Dat was toen de meest succesvolle periode uit de geschiedenis. 

Nalatenschap van Cruijff

Cruijff zorgde ervoor dat het Dream Team vier landstitels en de Europacup mee naar huis kon nemen. In de periodes daar na bleef de club succesvol onder de begeleiding van Engelsman Bobby Robson en Nederlander Louis van Gaal. Inmiddels is wel bekend dat de Spaanse club zijn ups en downs kent want in de periode daarna werd het succes wat minder totdat de Nederlander Frank Rijkaard om de hoek kwam kijken. Hij zette FC Barcelona weer op de kaart als succesvolle voetbalclub. Ze wonnen de landstitel en de Supercopa de España. In 2009 wist FC Barcelona het voor elkaar te krijgen dat ze de eerste club werden die alle zes clubelftal beker in een jaar won. FC Barcelona won namelijk de Champions League, het landskampioenschap, de Spaanse beker, de Europese Supercup, de Spaanse Supercup en het Wereldkampioenschap voetbal voor clubs. Dit was allemaal onder de leiding van Guerdiola en daarom noemde Johan Cruijff het team een kampioensteam, een verbeterde team van het fameuze Dream Team. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *