Real Madrid is, samen met FC Barcelona, de grootste club van Spanje. Volgens sommige voetbalfans is dit zelfs de grootste voetbalclub ter wereld. De Koninklijke is bovendien een club van traditie. Dat zie je aan het shirt, waar dit artikel over gaat. Waar komt die witte kleur vandaan en wat is de betekenis van het embleem en de symbolen op het shirt?

Geen enkele club heeft vaker de Champions League gewonnen. Naast deze cups staat hun prijzenkast vol met 35 titels in de Primera Division, 7 wereldcups voor teams, 19 keer de Copa del Rey en nog vele andere prijzen. Een aantal van de beste voetballers ooit hebben voor deze club gespeeld. Hierbij kun je denken aan Cristiano Ronaldo, Zinedine Zidane, Ronaldo, Luis Figo, Sergio Ramos, Iker Casillas, Luka Modric, Ferenc Puskas, Alfredo di Stefano, Raul, David Beckham, Roberto Carlos en diverse anderen. Gelet op het feit dat zo veel uitstekende spelers het tenue van dit team gedragen hebben, is het gewoon wonder dat de shirts van Real Madrid ook buiten de Spaanse landgrenzen ongekend populair zijn. De spelers van Real Madrid worden ook wel de Galacticos genoemd omdat het vaak sterren zijn die voor ongekende transfersommen binnen gesleept worden. Fans overal ter wereld dragen hun shirts. Maar wat is nu precies het verhaal achter het shirt van Real Madrid? We gaan er hieronder dieper op in. Zo laten we je de geschiedenis van het shirt zien, maar ook vertellen we je meer over de kleuren, de symboliek en de sponsors.

Wat is de geschiedenis van het shirt van Real Madrid?

Op 6 maart 1902 werd Real Madrid opgericht door onder meer Juan Padrós Rubió, die ook de eerste president van de club zou worden. Toen heette de club nog Madrid Club de Fútbol. Al vanaf het begin speelde deze club in de karakteristiek witte shirts. Tijdens één van de eerste wedstrijden van deze nieuwe club was de toenmalige koning van Spanje, Alfons XIII, aanwezig. Hij werd een groot fan van deze club, waarna hij in 1920 besloot om deze club tot Koninklijk te benoemen. Naar het Spaans vertaald is koninklijk Real. Vandaar dat deze club Real Madrid heet. Het koninklijke aspect zit ook in het shirt verwerkt. Hoe dat precies zit, vertellen we je verderop in de tekst. Wit is altijd de kleur van Real Madrid geweest. Tijdens sommige seizoenen zijn er blauwe, zwarte of gele elementen terug te zien op dit shirt. Een goed voorbeeld hiervan is het shirt uit het seizoen 2021-2022, waarop blauwe strepen te zien zijn en het de shirtsponsor ook in het blauw staat weergegeven. De uitshirts van deze club veranderen continu en hebben letterlijk alle kleuren van de regenboog gehad.

Waarom is het shirt van Real Madrid wit?

De kleur van het shirt van Real Madrid kan omschreven worden als maagdelijk wit. Alhoewel er soms elementen in andere kleuren te zien zijn op het shirt, is wit altijd de belangrijkste kleur. Dit maakt het outfit van de club in één oogopslag herkenbaar. Wit is een goede kleur voor een voetbalteam omdat het een duidelijk contrast vormt met de groene kleur van het veld. Elke speler is altijd duidelijk te zien. Bovendien straalt het wits iets goddelijks en onoverwinnelijks uit. In 2019 heeft Real Madrid één keer in het groen gespeeld om aandacht te vragen voor het klimaat

Wat betekenen de symbolen op het shirt van Real Madrid?

Het logo van de club bevindt zich aan de linkerzijde van het shirt op de borst. Hierdoor bevindt het logo zich op het hart van de drager, wat liefde voor de club symboliseert. Spelers moeten altijd hart voor de club hebben, want dan zijn ze op hun best. Het logo van Real Madrid bestaat uit een gouden kroon. Hiermee wordt de link gelegd naar hun Koninklijke titel. Daarnaast zijn de letters F, C en M te zien. Dit refereert naar de originele naam van deze club: Madrid Club de Fútbol. Aan de rechterzijde van het shirt is op de borst de ontwerper van het shirt te zien. De laatste jaren is dit altijd Adidas geweest.

Welke hoofdsponsors hebben er door de jaren heen op het tenue van Real Madrid gestaan?

In tegenstelling tot aartsrivaal FC Barcelona, besloot Real Madrid om meteen een shirtsponsor te nemen toen dit eenmaal was toegestaan. Vanaf het seizoen 1982/1983 was Zanussi de sponsor van deze club. Dit bleef dit bedrijf tot het seizoen 1985/1986, waarna Parmalat het overnam. In 1989/1990 was Reny Picot voor één seizoen de shirtsponsor. Hierna nam Otaysa het over. Vanaf seizoen 1992/1993 was Teka de sponsor op het shirt. Teka werd in 2002/2003 vervangen door Siemens Mobile. Vanaf 2007/2008 nam Bwin de taken als shirtsponsor over. Zij bleven op het shirt staan tot het seizoen 2013/2014, waarna Fly Emirates de sponsor op het tenue werd.

Eigenlijk mag het shirt van Real Madrid niet in je collectie ontbreken. Maar check ook het fraaie warming-up shirt. Je bestelt ze eenvoudig en snel hieronder.