Hans Nijland maakte 23 jaar lang deel uit van de voetbalwereld. Hij behaalde nooit meer dan zijn mavo-diploma, maar wist zich op te werken van prei-kweker tot ondernemer en uiteindelijk tot de top van de eredivisie. Voetballen kon hij niet hij had geen idee hoe hij mensen als bijvoorbeeld Luis Suárez of Virgil van Dijk moest aankopen. En toch wist hij zich een weg naar de eredivisie te bluffen om uiteindelijk een van de langstzittende club directeur bij FC Groningen in Nederland te worden.

Met vallen, opstaan en veel blunders leerde hij zich  een  weg banen door de voetballerij. Bij zijn eerste transfer bespreking werd de term “volgeladen auto ” door hem nog geïnterpreteerd als “een auto met een volle tank benzine” werd bedoeld. Mensen vonden hem een zonderling met meer gladde praatjes dan kennis van zaken. Het kon hem allemaal niet deren en hij bleef vastbesloten om te slagen binnen de voetbalwereld.

Hij werkte tussen 1996 en 2019 en zag de voetbalindustrie exploderen. Met hulp van mensen als Tom Knipping leidde hij FC Groningen naar grote successen. Voetballers werden handelswaar en beide heren belandden van de ene miljoenendeal in de andere. Spelers als Arjen Robben, Luis Suárez, Dusan Tadic en Virgil van Dijk werden onder hen lucratief verkocht.

Alles behalve hoogbegaafd of hoogopgeleid, maar door vechterslust en overlevingsdrang is het hem geslaagd om op 35-jarige leeftijd financiële onafhankelijkheid bereikt.

Een bijzonder kijkje in de transfermarkt van het Nederlands voetbal

Hans Nijland en journalist Tom Knipping hebben samen een heerlijk smakelijk en leuk boek geschreven dat een ongelooflijk inzicht geeft in het leven en vooral de activiteiten van Hans Nijland tijdens zijn lange loopbaan bij FC Groningen. Na elk hoofdstuk blijf je verlangen naar meer, want Knipping heeft Nijlands verhaal perfect verwoord.

Dit boek is een aanrader voor alle voetballiefhebbers die de openheid en zelfreflectie die Nijland door het hele boek heen uitdraagt, zullen waarderen. Het is geschreven op een manier die gemakkelijk leest en onderhoudend is en het geeft een geweldige inkijk in de wereld van het profvoetbal en de transfers van spelers. Nijland is kritisch en toch eerlijk over zijn collega’s en zichzelf, maar op een manier die zowel nuttig als verfrissend is.

Je hoeft geen FC Groningen-fan te zijn om van dit boek te genieten, en dat maakt het juist zo leuk. Het laat je achter de schermen kijken en je krijgt een beter inzicht in de innerlijke werking van de transfermarkt van de voetbalwereld. Het is geweldig om het te zien door de ogen van iemand die gepassioneerd was en moeite deed om alles uit elke onderhandeling te halen.

Het boek ‘Boerenbluf op de transfermarkt’ is eenvoudig, voordelig en snel te bestellen via deze link.