AS Roma is één van de bekendste en grootste clubs uit Italië. Dankzij markante spelers zoals Francesco Totti, Cafú, Daniele De Rossi, Vincent Candela, Rudi Völler en Gabriel Batistuta behoort AS Roma tot de populairste Italiaanse voetbalclubs ter wereld. Maar welk verhaal schuilt er achter het schitterende shirt van de Romeinse club? Je leest het in dit verdiepende artikel.

Ook nu de succescoach José Mourinho aan de slag is gegaan bij deze club, zijn er veel voetbalfans over de hele wereld die met interesse dit team volgen. Daarom loopt de verkoop van het shirt van AS Roma als een trein, zowel binnen als buiten Italië. Maar hoe zit het met het verhaal achter het shirt van AS Roma? We vertellen je er hieronder meer over, waarbij we dieper ingaan op de geschiedenis, de kleuren, de symbolen en de shirtsponsors.

Wat is de geschiedenis van het shirt van AS Roma?

AS Roma werd in 1927 opgericht en is hiermee jonger dan clubs zoals Juventus en Napoli. Door de jaren heen is deze club drie keer kampioen geworden van de Serie A, hebben ze negen Coppa Italia’s gewonnen en werden er twee Supercoppa Italiana titels gewonnen. De eerste shirts van dit team waren voornamelijk wit, met rode en oranje strepen. Vanaf de jaren 60 werd besloten om het shirt aan te passen. Hierna voerde rood de boventoon als kleur, maar oranje boorden. Door de jaren heen zijn er veel variaties geweest, maar vaak is er sprake van egaal rood met oranje en witte elementen. Sporadisch werd er met de vorm van het shirt gespeeld en waren er strepen en blokken te zien.

Wat betekenen de kleuren op het shirt van AS Roma?

Rood en oranje voeren de boventoon op het shirt van AS Roma. Over het algemeen is het grootste gedeelte van het shirt rood met oranje boorden. Deze tinten, specifiek Carmine Red en Golden Yellow, zijn de kleuren van de stad Rome. De kleuren zijn een referentie naar het wapenschild van de hoofdstad van Italië. Bijkomend voordeel van rode en oranje kleuren is dat ze een duidelijk contrast vormen met de groene kleur van het voetbalveld. Dit zorgt er voor dat de spelers te allen tijde goed te zien zijn, of je nu in het stadion mee kijkt of live via de tv.

Wat betekenen de symbolen op het tenue van AS Roma?

Op de linkerborst van het shirt staat het clublogo van AS Roma. Op dit logo zijn een vrouwelijke wolf en twee kleine wolfjes te zien. De kleine wolfjes proberen het melk van hun moeder te drinken. Dit is een referentie naar Romelus en Remus, en de mythe van de stichting van de stad Rome. Het logo bevat de naam van de club en het jaar waarin de club is opgericht (1927). Daarnaast zijn rode en oranje kleuren te zien binnen dit logo. Op de rechterborst van het shirt staat de ontwerpen van het shirt afgebeeld. Door de jaren heen hebben Kappa, Patrick, Ennerre, Adidas, Asics, Diadora, Nike en New Balance het shirt van deze club ontworpen.

Welke shirtsponsors heeft AS Roma door de jaren heen gehad?

Sinds het seizoen 1981/1982 is er een shirtsponsor te vinden op het shirt van AS Roma. De eerste seizoenen was Barilla, een pastamerk, het shirtsponsor. Nadat tijdens het seizoen 1994/1995 Nuova Tirrena voor één seizoen sponsor was, werd INA Assitalia de hoofdsponsor. Dit bleven zij tot het seizoen 2002/2003, waarna Mazda het tot 2005 overnam. Hierna werd Banca Italease voor één seizoen hoofdsponsor. Na een seizoen zonder hoofdsponsor op het shirt werd WIND tot 2013 shirtsponsor. Tot 2018 was er vervolgens geen shirtsponsor. Van 2018 tot 2021 werd Qatar Airways de shirtsponsor. Sinds 2021 is DigitalBits de hoofdsponsor van deze club. Op de mouwen en op de rug van het shirt zijn geen sponsors te vinden.

Wil jij ook het schitterende shirt van AS Roma aan jouw collectie voetbalshirts toevoegen? Bestel hem dan eenvoudig en snel hieronder.