Arsenal is nog altijd één van de grootste clubs uit Engeland en één van de beste teams in de Premier League. Alhoewel ze de laatste seizoenen de grootste moeite hebben om aan te haken bij de top vier, is dit een ploeg die altijd weer terug komt en tot de top gaat behoren. In dit artikel focussen we ons op het traditierijke shirt van de Londense club. Waarvoor staan de kleuren, wat betekenen de symbolen en emblemen?

De grootste succesjaren vonden plaats tijdens het begin van deze eeuw, toen er onder meer meerdere kampioenschappen werden behaald en Arsenal een aantal keer de Champions League finale behaald. Memorabel is de verloren finale van 2005/2006 tegen FC Barcelona. Vele grote spelers hebben het shirt van deze Londense club gedragen: Thierry Henry, Patrick Vieira, Ian Wright, Tony Adams, Robert Pires, Sol Campbell, Nwanko Kanu, Cesc Fabregas en diverse anderen. Er waren ook meerdere Nederlanders die in het shirt van Arsenal mooi voetbal hebben getoond aan de wereld. Bekende voorbeelden hiervan zijn Robin van Persie, Marc Overmars, Giovanni van Bronckhorst en Glenn Helder. Maar de bekendste Nederlandse voetballer in het shirt van Arsenal is nog altijd Dennis Bergkamp, die een levende legende van de club is. Het shirt van Arsenal wordt overal ter wereld gedragen, zo ook in Nederland. Maar wat is het verhaal achter het shirt van Arsenal? We vertellen je er hieronder meer over, waarbij we ingaan op de geschiedenis, de kleuren, de symbolen en de shirtsponsors.

Wat is de geschiedenis van het shirt van Arsenal?

In oktober 1886 werd Arsenal opgericht. Alleen heette de club toen nog geen Arsenal FC, maar Dial Square. Een maand later werd de club omgedoopt tot Royal Arsenal. In 1893 volgde wederom een nieuwe naam: Woolwich Arsenal. Vanaf het seizoen 1914/1915 staat de club bekend als Arsenal. Over het tenue van voor de jaren 20 is niets meer bekend. Wel weten we dat Arsenal vanaf de jaren 20 in het rood speelde. Dit is altijd de kleur van de club gebleven. Sinds het seizoen 1967/1968 staat het logo van de club op het shirt afgebeeld.

Waarvoor staan de kleuren in het shirt van Arsenal?

Vanaf de jaren 20 speelde Arsenal in een compleet rood shirt. Tijdens sommige seizoenen waren de boorden van het shirt wit. Er werd voor rood gekozen omdat dit een intimiderende en krachtige kleur is. Hiermee wilde de club een psychologisch voordeel behalen ten opzichte van de tegenstander. Bovendien vormt het rood van het shirt een sterk contrast met de groene kleur van het veld. Op deze manier waren de spelers van deze club altijd goed zichtbaar, zelfs als je bovenin het stadion zit. Vanaf het seizoen 1933/1934 zijn de mouwen van het shirt van Arsenal voor het grootste gedeelte wit van kleur. Dit werd gedaan om het thuisshirt meer distinctief te maken ten opzichte van andere clubs in Engeland die ook in het rood spelen. Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld Liverpool of Manchester United. Elementen zoals het shirtsponsor en de designer worden in het wit weergegeven, zodat ze duidelijk leesbaar zijn.

Wat betekenen de symbolen op het tenue van Arsenal?

Op de linkerzijde van het shirt staat het logo van de club. Het huidige logo bestaat uit een rode vaan met een gouden kanon. Dit kanon is een referentie naar het wapenschild van het stadsdeel van London waar deze club uit afkomstig is. Het eerste logo van deze club had zelfs drie kanonnen, maar dat is later aangepast. Omdat een kanon te zien is op het clublogo, is de bijnaam van Arsenal The Gunners. Het clublogo wordt boven het hart geplaatst. Dit symboliseert zowel clubliefde als dat het aangeeft dat spelers zich met heel hun hart in zetten voor de club.

Welke shirtsponsors heeft Arsenal door de jaren heen gehad?

Het seizoen 1981/1982 was het eerste seizoen waarop Arsenal een sponsor op het shirt had. Het eerste shirtsponsor van deze club was JVC. Na enkele jaren weer zonder shirtsponsor te spelen, stond JVC vanaf het seizoen 1986/1987 wederom op het shirt. Jarenlang waren zij de sponsor van deze club, tot het seizoen 1999/2000. Toen nam Dreamcast het over. Vanaf het seizoen 2002/2003 was O2 het shirtsponsor. Vanaf het seizoen 2006/2007 nam Fly Emirates het over. Inmiddels is Fly Emirates Fly Better geworden. Op de rechterborst van het shirt staat de ontwerper afgebeeld. Door de jaren zijn dit Bukta, Umbro, Adidas, Nike en Puma geweest.

Wil jij het fraaie shirt van Arsenal aan je collectie toevoegen? Of wellicht het markante warming up shirt? Bestel ze dan eenvoudig en snel hieronder.