Voetbal is een blessuregevoelige sport. Aan zowel de kuit, de knie, de lies als de enkel ontstaan geregeld blessures. Lees in dit artikel hoe de kuitblessure bij het voetballen kan ontstaan, welke soorten er zijn en hoe je ervan kunt herstellen. Ook geven we tips voor preventie van de blessure.
Het ontstaan van een kuitblessure
Voetbal is een sport waarbij het draait om het voetenwerk. Tijdens het voetballen zijn je benen voortdurend in beweging. Je bent aan het wenden en keren, sprinten, springen, rennen en afremmen. Bovendien maak je vaak draaiende bewegingen en kun je in contact komen met je tegenstander. Op veel momenten kunnen blessures ontstaan.
Vaak gaat het om een acute blessure, die je plotseling oploopt bij een verkeerde beweging.
De oorzaak van een kuitblessure is vaak een explosieve krachtige beweging. Wanneer je bijvoorbeeld af wilt zetten om te gaan sprinten of springen. Het komt echter ook voor dat de blessures in stilstand worden opgelopen.
Soorten kuitblessures
Een zweepslag en een verrekking van de kuitspier zijn veel voorkomende blessures van de kuit. We zetten ze voor je op een rijtje.
Zweepslag
Als er sprake is van een zweepslag in de kuit, heb je een acute kuitblessure. Je voelt dan plots een scherpe heftige pijn in de spier en kunt er niet meer op lopen. Soms kan het ook warm aanvoelen. Het gebeurt vaak tijdens het rennen, springen, lopen of afremmen. Er ontstaat dan een scheurtje in de kuitspier. Het scheurtje dat ontstaat heeft meestal een grootte van 1 tot 3 centimeter. Ook scheuren er in de meeste gevallen bloedvaatjes. Later wordt de kuit dan dik, maar krijgt de kuit geen rode kleur. De hersteltijd van een zweepslag in de kuit bedraagt meestal 2 tot 8 weken.
Scheuren en verrekken
De kuitspier kan naast het scheuren ook verrekken. Dat is veel voorkomend. Een verrekking is minder vervelend dan een scheurtje. De herstelduur is minder lang en bedraagt in de meeste gevallen 3 a 4 weken. Net als een scheur is het verrekken van de kuitspier een acute blessure, die akelig aanvoelt.
Herstellen van de blessure
Het eerste wat je kunt doen na het oplopen blessure is stoppen met het aanspannen van de spier en het te koelen met ijs. Doe tussen je huid en het ijs een doek om te voorkomen dat de huid bevriest. Na een tijdje koelen zal de pijn verminderen. Bij een zweepslag in de kuit is het bovendien handig om je been omhoog te houden.
Het bewegen
Na het oplopen van de blessure kun je elke dag proberen de spier iets meer te bewegen, zolang het niet al te veel pijn doet. Bij pijn moet je stoppen en het een andere keer opnieuw proberen. Dat kun je zelf het best aanvoelen. Neem genoeg rust en ga eventueel voor een behandeling naar een fysiotherapeut. Specialisten weten precies in hoeverre je de kuit kunt belasten en op welke manier dat het best gedaan kan worden. Zo kun je samen werken aan het opbouwen van kracht en stabiliteit om later weer te kunnen voetballen.
Verband en tape
Soms kan een verband zorgen voor meer stabiliteit. Dit kan ook worden gerealiseerd met sporttape. Het helpt niet zozeer om de spier te laten herstellen maar geeft wel extra steun, dat als prettig kan worden ervaren. De herstelduur neemt er dus niet van af. Laat wel een specialist dit doen, om zeker te weten dat het goed wordt aangebracht. Als dat verkeerd wordt gedaan kan de blessure erger worden.
Preventie
Er zijn meerdere dingen die je kunt doen om kuitblessures bij het voetballen te voorkomen. Dat is immers beter dan genezen. Onder andere goed trainen maakt daar onderdeel van uit, net als het doen van een warming up om het lichaam voor de inspanning op te warmen. Opbouw is erg belangrijk. Zo kunnen de spieren wennen aan belasting en warm worden. Afsluiten met een cooling down is ook nuttig ter preventie van blessures. Je kunt stretchende rekbewegingen maken.
Daarnaast is het verstandig om goede voetbalschoenen te kopen. Met goede demping. Desnoods met een zooltje erin. Dan rekt de spier minder uit en heb je een kleinere kans om de kuit te blesseren.