Veel voetballiefhebbers kunnen niet wachten tot het WK van 2022 begint. Niet iedereen had het verwacht, maar het WK wordt dit jaar georganiseerd in Qatar. De wereldvoetbalbond Fifa heeft dat eerder bekendgemaakt.

In dit artikel lees je meer over het speelschema van het WK in 2022. Je leest wat er bekend is over de speelschema’s en competities van het WK in het Midden-Oosten. Zo kun je alvast rekening houden met de verwachte plannen.

Het WK in Qatar

Er is aardig wat ophef geweest over het organiseren van het WK in Qatar. Veel mensen begrepen niet dat Qatar boven landen als de Verenigde Staten en Australië werd verkozen. De regering van Qatar heeft veel geld vrijgemaakt voor het bouwen van stadions, accommodaties en alles wat met vervoer te maken heeft.

Het voordeel van de wedstrijden in Qatar is dat er weinig tijdsverschil is met Nederland. Het gaat slechts om 2 uur verschil. Zo is het makkelijk overdag te volgen en hoef je niet s nachts op te staan om als een van de eersten de uitslagen te bekijken.

Het toernooi en de landen

Het toernooi zal er plaatsvinden tussen 21 en 18 december in 2022. Daarmee is het het kortste WK ooit. In totaal staan er 64 wedstrijden op het programma die in 8 verschillende stadions worden gespeeld. Het is zo ingericht dat spelers niet ver hoeven te reizen om van A naar B te komen. De verschillende stadions staan niet ver uit elkaar en ook de accommodaties zijn goed en snel te bereiken.

Er doen in totaal 32 landen mee aan het WK van 2022. Uit Europa doen er 13 landen mee. Voordat bekend is welke landen precies meedoen, worden er voorrondes gehouden om te kijken welke landen zich kwalificeren. Het enige land dat sowieso gekwalificeerd is, is Qatar. Dat is omdat dat het gastland is. Pas als de kwalificatierondes voorbij zijn kan met zekerheid worden gezegd welke landen en deelnemers er aan het WK mee gaan doen.

Data WK 2022 Qatar

Meestal wordt het toernooi in de zomer georganiseerd, maar wegens het klimaat is ervoor gekozen om het naar de winter te verplaatsen. Er heerst een woestijnklimaat en s zomers kan het wel 40 graden zijn, dat is voor het voetballen behoorlijk warm. De nieuwe stadions en accommodaties zijn op het klimaat ingericht. Zo beschikken ze zelfs over speciale aircosystemen en koelinstallaties om het voor de spelers aangenaam te maken.

Het WK speelschema

De openingswedstrijd van het WK wordt gespeeld op 21 november 2022. Daarmee wordt de groepsfase gestart, die tot 2 december duurt. De groepswinnaars kwalificeren zich dan voor de finalerondes die daarna volgen.

Vanaf 3 december beginnen de achtste finales en vanaf 9 december 2022 al de kwartfinales. De halve finales worden gespeeld op 13 en 14 december. De troostfinale op zaterdag de 17e en de daadwerkelijke finale van het WK op de laatste dag van het toernooi, 18 december 2022.