Manchester United is wellicht op het moment niet meer de best presterende club, maar over de gehele wereld is dit wel nog altijd de grootste Engelse club. Nog altijd verkoopt deze club de meeste shirts van alle Britse clubs. Dat komt onder meer dankzij de dominantie in de jaren 90 en begin jaren 2000 in de Premier League. In dit artikel zoomen we in op het traditionele shirt van Manchester United. Wat is de betekenis van de rode kleur, het embleem en de symbolen?
Onder leiding van Sir Alex Ferguson werd alles gewonnen wat er maar te winnen viel, van meerdere titels in de Premier League tot aan de Champions League. Diverse iconische spelers hebben het shirt van Man Utd gedragen: David Beckham, Eric Cantona, Roy Keane, Cristiano Ronaldo, Ole Gunnar Solksjaer, George Best, Bobby Charlton, Ryan Giggs, Paul Scholes, Denis Law, Wayne Rooney en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Ook diverse Nederlandse voetballers hebben het shirt van dit team gedragen: Jaap Stam, Daley Blind, Donny van der Beek, Robin van Persie, Edwin van der Sar en Ruud van Nistelrooy natuurlijk. Geen wonder dat het tenue van Manchester United ook populair is in ons land. Des te interessanter om het verhaal achter dit shirt eens nader te bekijken. Dit doen we hieronder door de geschiedenis, de kleuren, de symbolen en de shirtsponsors onder de loep te nemen.
Wat is de geschiedenis van het shirt van Manchester United?
In 1878 werd de voorloper van Manchester United opgericht. Deze club stond toen nog bekend als de Newton Heath LYR Football Club. Ze maakten onderdeel uit van een bedrijf dat aan het spoor werkte. Toen de club officiële wedstrijden ging spelen in 1894, speelde de ploeg nog in de kleuren van het bedrijf: groen en goud. Vanaf 1896 heeft de club nog een tijdje in witte shirts met blauwe broeken gespeeld. Vanaf 1902 werd de club officieel omgedoopt tot Manchester United. Deze naamsverandering ging gepaard met een nieuw tenue. Voortaan waren de shirts rood, de broeken wit en de sokken zwart. Over het algemeen zijn de thuisshirts helemaal rood met witte boorden, maar in de jaren 20 heeft de club ook een tijdje in een wit shirt met een grote rode V-vorm erop gespeeld.
Waarvoor staan de kleuren op het shirt van Manchester United?
Sinds het begin van de 20ste eeuw speelt Manchester United in de iconische rode shirts waarmee ze groot zijn geworden. Op het rode shirt zijn vaak de boorden en tekst wit, bijvoorbeeld shirtsponsors. Zo zijn ze duidelijk zichtbaar. Het clublogo staat vaak in het goud en wit weergegeven. Vaak wordt het rode shirt gecombineerd met een witte broek en zwarte sokken. Rood, wit en zwart zijn populaire kleuren voor tenues. Het zijn sterke kleuren die je als voetbalploeg een psychologisch voordeel geven. Deze kleuren stralen kracht en onoverwinnelijkheid uit. Bovendien vormen deze kleuren een sterk contrast met de groene grasmat. Zo zijn de spelers altijd goed te zien, zelfs als je boven in het stadion zit. Geliefd zijn de Sharp tenues uit de jaren 90, onder meer omdat dit het shirt was waarmee Man United de Champions League won.
Wat betekenen de symbolen op het tenue van Manchester United?
Het belangrijkste symbool op het shirt van Manchester United is het clublogo. Dit logo bevindt zich op de rechterborst van het shirt, boven het hart dus. Voor deze positie is met een reden gekozen. Het symboliseert clubliefde en dat spelers zich met heel hun hart in moeten zetten voor de club. Het logo is gebaseerd op het wapenschild van de Manchester City Council. Daarom is er een schip op te zien met meerdere masten. Binnen dit logo is onder meer een duiveltje te zien. Hier heeft dit team zijn bijnaam aan te danken: The Red Devils. Het logo bestaat uit gouden en rode kleuren. Het goud is een referentie naar het eremetaal dat deze club gewonnen heeft.
Welke shirtsponsors heeft Manchester United door de jaren heen gehad?
Vanaf het seizoen 1982/1983 is er een shirtsponsor aanwezig op het shirt van Manchester United. De eerste sponsor van deze club was Sharp Electronics. Jarenlang zijn ze het iconische shirtsponsor gebleven, tot 2000. Vanaf het seizoen 2000/2001 nam Vodafone het over als shirtsponsor. Dit bleven ze doen tot het seizoen 2006/2007. Hierna nam AIG het over. Vanaf het seizoen 2010/2011 is Aon de sponsor. Chevrolet nam het over tijdens het seizoen 2014/2015. Sinds het seizoen 2021/2022 heeft Team Viewer het overgenomen. Op de rechterzijde van het shirt is de ontwerper van het shirt geplaatst. Hier zijn namen als Umbro, Admiral, Adidas en Nike te zien geweest.