Freek Jansen is hoofdredacteur van Voetbal International (VI), maar heeft ook een carrière bij het AD achter de rug. De Ajax-Watcher heeft al veel hoogtepunten gekend in zijn loopbaan. Niet zo gek dat er ook voldoende te vertellen is over deze bekendheid. Dit artikel gaat verder in op de carrière van de professional en welke ontwikkelingen Jansen heeft doorgemaakt in zijn carrière. Ook leer je hier meer over de beweegredenen waarom hij voor deze stappen heeft gekozen.

De doorbraak van Freek Jansen

Freek Jansen schreef korte tijd voor Voetbalprimeur.nl alvorens hij overstapte naar Voetbal International. Hier was hij de vaste Ajax-Watcher en zorgde ervoor dat er iedere week weer voldoende nieuws en informatie beschikbaar was over deze voetbalclub. Niet alleen de opstelling voor de volgende website werd geanalyseerd, ook kon hij haarfijn uitleggen welke verrassende gebeurtenissen er op de planning stonden. Als Ajax-Watcher had hij een belangrijke rol op de redactie. 12,5 jaar lang heeft hij dit werk met veel plezier gedaan en veel kennis en naamsbekendheid opgebouwd bij een breed voetbalpubliek.

In 2020 maakte Freek Jansen een overstap naar het AD. Op de sportredactie van deze nationale krant behield hij eenzelfde positie. Ook hier was hij namelijk de vaste volger van Ajax en zorgde hij ervoor dat de sporteditie van de krant vol weetjes stond. Het was een verrassende overstap van de Ajax-Watcher, omdat hij voor langere tijd hét gezicht bij VI was. Zelf meldde hij hierover dat het ook voor hem als een verrassing kwam, omdat zijn carrière bij VI begonnen was en hij hier altijd met veel plezier gewerkt heeft. Desondanks kon hij zijn kennis overbrengen op een ander publiek en ook weer nieuwe taken vervullen bij de krant.

Het verlaten van het AD

Ondanks de overstap besloot Freek Jansen een jaar na zijn vertrek bij VI om weer terug te keren. Per 1 augustus 2019 is hij weer werkzaam bij het tijdschrift als vaste volger van Ajax. Ook heeft hij zijn plek gevonden in de hoofdredactie, naast Peter Wekking en Pieter Zwart. Zijn taken zijn hierdoor vernieuwend, wat ook weer extra uitdagingen met zich meebrengt. De kennis en ervaring van zijn vak kan hij gebruiken voor de nieuwe ontwikkelingen bij VI. Zijn korte loopbaan bij het AD zal echter niet vergeten worden door het publiek en zijn mede-collega’s.

De oorzaak van de veranderingen

Freek Jansen is in verschillende interviews open geweest over zijn liefde voor voetbal en het werk bij VI. De overstap naar het AD heeft hij voornamelijk gemaakt om zich te kunnen richten op journalistiek. Met de komst van alle veranderingen en het verschijnen van VI op meerdere platformen ging het vlammetje weer branden en besloot hij toch de stap te zetten naar zijn vertrouwde plek. Terug naar zijn liefde voor voetbal, zonder dat het slechts een onderdeel van een grote redactie betreft. In de toekomst zal Jansen ongetwijfeld niet snel meer weggaan bij de redactie van VI.

Freek Jansen voetbalde zelf in het verleden ook, maar doorbreken bij zijn geliefde club De Graafschap lukte hem niet.